• TÁMOP - 3.1.4.-12/2-2012-0201
  • _
  • _

Previous
Next

Szakmai nap 2017

Március végén hagyományosan Bartók Bélára emlékezünk. A Bartók-hét rendezvénysorozat részeként újra Szakmai napra hívtuk a környék óvodapedagógusait, tanítóit, tanárait, a nevelés-oktatás iránt érdeklődőket.
A délelőttön Tölcsér Jánosné intézményvezető köszöntötte a résztvevőket, Teleki-Szávai Krisztina a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, és Molnár Sándor polgármester mondott megnyitó beszédet.


Az iskola, óvoda és művelődési központ közös szervezésében tartott rendezvény első vendége Dr. Pécsi Rita PhD neveléskutató tartott nagysikerű előadást. A téma nagyon érdekelte a közönséget, hiszen számunkra is fontos annak kutatása, hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át. Mivel egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy modern korunkban a boldoguláshoz elengedhetetlen a sikeres ön-menedzselés és a másokhoz fűződő jó kapcsolatok kiépítése, egyre nagyobb hangsúlyt kap az EQ fejlesztése. Úgy tűnik, az érzelmi intelligencia néven összefoglalt képességek a talpon maradáshoz, az előre jutáshoz, a sikerhez elengedhetetlenek. Az előadó lebilincselő stílusa mindenkit magával ragadott, nem csak hallgatói voltunk az előadásnak, hanem aktív résztvevői is. Az előadó sokoldalú tapasztalatainak megosztásával a mindennapi munkánkat segítette.   “A nevelés az Élet szolgálata” – ezt vallja, ennek módjait kutatja.


Lubinszki Mária a Miskolci Egyetem oktatója „A nagybetűs élet nyomában” címmel tartott előadást a pedagógus  kiégésről. Megismerhettük a pedagógus szakma nehézségeit, buktatóit és tanácsokat kaptunk arra vonatkozóan miként kerülhetjük el azt, hogy több évtizedes nevelői munka után személyiségünk kimerüljön. A „szorosan” vett nevelőmunka, az interakciók sűrűsége, az érzelmi megterhelés, a foko¬zott figyelemigény azonban önmagában is igen jelentős élettani, érzelmi megterheléssel jár együtt, és ezért indokolt, hogy a pedagógus ilyen értelemben vett munkakörülményein és pszichológiai klímáján javítson.


Egy rövid büféebéd után a délután Gajda Attila előadásával folytatódott. Mindenkiben felmerül a munkája folyamán „Mit tegyek, ha tehetséges gyermek jár a csoportomba?”. Erről a területről kaptunk sok értékes információt. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerek adottságaihoz képest jó tanuló legyen majd az iskolában, már az iskolakezdés előtt el kell kezdenünk rendszeres oktatását. Fejleszteni kell figyelmi képességét, feladattudatát, fel kell kelteni érdeklődését az iskolai feladatok iránt.


A Szakmai nap rendezvényét tehetséges gyermekek előadásai színesítették. Felléptek a Négyszínvirág Óvoda és a Szabó Pál Általános iskola néptáncosai. Műsorukkal igazi sikert arattak.

Szabó Mária tanító