• TÁMOP - 3.1.4.-12/2-2012-0201
  • _
  • _

Previous
Next

Jótékonysági előadás - Cella Hecc társulat

November 12-én egy érdekes, szokatlan előadáson vehettünk részt a Sinka István Művelődési Központban. Ilyen még Vésztőn nem volt.  A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartotti színjátszó köre előadását tekinthették meg az érdeklődők.

A Cella Hecc színtársulat pályafutása 2014 - decemberében indult útjára, művészeti vezetője Pocsai Ildikó iskolánk pedagógusa. A társulat művészei nem végzett színészek, hanem a büntetés - végrehajtási intézet fogvatartottjai.

A színtársulatba járó és fellépő emberek önkéntes alapon döntenek, hogy részt vegyenek-e ezeken a csoportfoglalkozásokon illetve fellépéseken.
A börtönszínház célja elsősorban a jóvátétel. A fogvatartottak előadásaikkal jóvátesznek a civil társadalom felé ezen tettükkel.
A Cella Hecc társulat több börtön falain kívüli produkciót tudhat a háta mögött. A bemutatott darab Marth P. Ildikó szerző tollából fogant egyfelvonásos bohózat a „Kukás Guru” címmel. A felkészülést Pocsaji Ildikó művészeti vezető koordinálta a színdarab kiválasztásától, a fogvatartottakkal történő heti, olykor napi próbákon keresztül egészen a színpadra lépésig.

A nézőtéren ülve senkinek sem tűnt fel, hogy a szereplők nem hivatásos színészek. Egy rendkívül érdekes, szórakoztató darabot láthattunk. Egy óra teljes kikapcsolódás volt ez minden néző számára. A sok nevetés, taps mind erről árulkodott.
Köszönettel tartozunk a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetésének, a fogvatartottaknak és felkészítőjüknek, hogy lehetővé tették számunkra ezt az élményt.

Az előadás jótékony céllal szerveződött, a belépőjegyekből származó bevételből az iskola Tehetséges Gyermekeiért Alapítvány az iskola udvarának szépítését valósítja meg.