• TÁMOP - 3.1.4.-12/2-2012-0201
  • _
  • _

Previous
Next

Karácsonyi játszóház Bartók oktatási egység 2015

Együtt játszani jó!

 

2015. december 12-én nyílt napot tartottunk az iskolánkban. Volt bemutatóóra, karácsonyi barkácsolási lehetőség, játszóház. Célunk az volt, hogy egy kicsit megálljunk, egymásra, főként gyermekeinkre figyeljünk, egymásra hangolódjunk a szeretet ünnepe előtt.

 

Felgyorsult életünkben egyre sokasodnak feladataink, egyre kevesebb az idő, amit gyermekeinkkel való együtt játszásra tudunk szánni. Digitális világunkban a személyes kapcsolatok kezdenek háttérbe szorulni, az elektronikus játékok kiszorítják a társas játékokat. Iskolánk számára érték a család, a játék és ezt a kettőt ötvöztük ezen a délelőttön. A játszóház berkeiben fejlesztő játékok kipróbálására nyílott lehetőségük a szülőknek és gyermekeiknek. Ízelítőt adtunk iskolánk gazdag játéktárából, megismertettük a szülőkkel a fejlesztő játékok kínálta lehetőségeket, melyeket a pedagógusok, fejlesztő pedagógusok, gyógypedagógusok is használnak a mindennapi munkájuk során. Életkoroknak megfelelő szabály és stratégiai játékokból válogattunk, mely utóbbiak már magasabb szintű gondolkodást, logikát, tervezést, probléma megoldást, figyelmet igényelnek. Ezek a játékok azonkívül, hogy szórakoztatóak, nagyon hasznosak és az egész család számára, élvezetes kikapcsolódást nyújtanak.

 

A bemutatók forgószínpad szerűen zajlottak, hogy a gyerekeknek és szüleiknek legyen elég helyük és idejük egy-egy játékban elmélyülni. Az érdeklődők úgy belefeledkeztek a játékba, hogy észre sem vették az idő múlását. Többen voltak, akiknek annyira megtetszett egy-egy játék, hogy felkerült a karácsonyi ajándéklistájukra. Ennek külön örültünk, hogy egy kicsit tudtunk hatni, érdeklődést felkelteni, és lehet, hogy segíteni is a szülőknek a karácsonyi ajándék kiválasztásában.

 

Mindannyiunk számára élmény volt a játszóház. A szülők félretették a munkát, a gondokat erre a kis időre és élvezték a gyermekükkel együtt töltött időt. A gyermekek élvezték a szülők közelségét és a játékokat. Nekünk, szervező pedagógusoknak pedig jó volt látni a szülői szeretet megnyilvánulásait, élmények, érzelmek átélését.
Köszönjük a családok aktív közreműködését, kezdeményezésünk pozitív fogadtatását, az együtt játszást gyermekeikkel, a rájuk szentelt időt, a szabadjára engedett fantáziát.


Farkasné Baráth Irma