• TÁMOP - 3.1.4.-12/2-2012-0201
  • _
  • _

Previous
Next

2023. november 21. Bringás kirándulás

Iskolánkban nagy jelentőséggel bír történelmi múltunk megismertetése diákjainkkal éppúgy, mint a mozgás örömére és a sportolásra, az egészséges életmódra való figyelemfelhívás és személyes példamutatás. Ezért éltünk a SPORT43 Program kínálta lehetőséggel és október utolsó hetében egynapos bringás kirándulást szerveztünk tanulóinknak Békéscsabán és környékén.
A BIKE43 országos program 2-4 órás ingyenes kerékpározást biztosít általános iskola felső tagozatos és középiskolai osztályoknak. Célja, hogy minél több diáknak lehetősége legyen megtapasztalni a kerékpározás élményét, kétkeréken, fenntartható módon felfedezni a környező vagy akár új, eddig ismeretlen tájegységeket.
Így a közel 40 km-es kerékpártúrán látnivalókkal teli aktív napot töltünk el a kulturális és természeti kincsekben gazdag megyeszékhelyünkön és környékén ingyenesen a BIKE43 program keretében és a Magyar Kerékpáros és Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) jóvoltából a BÉKÉSI KASTÉLYOK nyári bringás vándortábor egynapos útvonalán haladva, ahol Békéscsaba és környéke változatos és magával ragadó természeti adottságaival, gazdag élővilágával és kulturális látnivalóival ismerkedtek a gyerekek, miközben felejthetetlen élményekben részesültek.                                                                                                                                                                                 
A csoport számára a jó minőségű kerékpárokat, sisakokat, láthatósági mellényeket, defektjavító készletet, valamint a pótalkatrészeket a MAKETUSZ biztosította ingyenesen, hogy az élmény technikai akadályoktól mentes legyen.
Békéscsabáról az Év Kerékpárútja 2023. címmel jutalmazott Wenckheim kerékpárúton haladva értük el Pósteleket, ahol az egykori Széchényi-Wenckheim kastélyrom és parkja várt bennünket, az állatsimogató és a pumpapálya mellett, majd Békéscsabán a Munkácsy Kulturális Negyedben tekeregve Munkácsy Mihály világhírű festőművész itt tartózkodásának emlékeit fedeztük fel. Innen szintén Wenckheim kerékpárúton jutottunk el a Jaminai-bányatavak mellett a csodásan felújított Szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba. Itt a nap fénypontjaként az a megtiszteltetés ért minket, hogy Bauer Barbara nagy sikerű írónő egy rendhagyó történelem - irodalom órai tárlatvezetést tartott iskolánk diákjainak. Általa a korabeli vármegyénk fejlődéséért sokat tevő Wenckheim család szellemiségét bemutató leghitelesebb információival gazdagodtak diákjaink, hiszen két év kutatómunka után írta meg történelmi regényét A leggazdagabb árva címen gróf Wenckheim Krisztináról, Wenckheim József Antal gróf lányáról, és kígyósi uradalmának életéről, melyben őseink élete mellett feltárulkozik a korabeli kiegyezés kori Magyarország mozgalmas világa is.  Itt még egy meglepetésben volt részünk: iskolánk nyugalmazott igazgatóhelyettese, Szabó Gézáné, aki elkísérte csapatunkat a kastélyba, egy eddig a köz számára ismeretlen Wenckheim-sütivel kedveskedett mindannyiónknak. A receptet kolléganőnk, Pákozdiné Pál Ildikó kutatta fel, aki idősebb családtagjaitól örökölte és őrizte meg a vésztői kötődésű Gróf Wenckheim Friderika kedvenc habos-meggyes süti receptjét.
A történelmi időutazást és az impozáns kastély különleges bejárását, valamint a gyönyörű kastélypark felfedezését követően tekertünk vissza megyeszékhelyünkre, majd élményekkel feltöltődve egy szuper mozgalmas nap után kellemesen elfáradva utaztunk haza, de már akkor elhatároztuk, hogy máskor is kerékpárra pattanunk és összekötjük a kikapcsolódást a sporttal, hogy meghódítsuk Magyarország gyönyörű tájait miközben élményekkel töltődünk a szabadban két keréken.
Köszönjük a lehetőséget a SPORT43 programnak és a MAKETUSZNAK, a segítséget Kortoczó Henriettának, a Turinform és a Békéscsabai Turisztikai Egyesületnek munkatársának és Kocziha Attilának a Békési Kastélyok Bringás Vándortábor útvonalfelelős segédjének!