• TÁMOP - 3.1.4.-12/2-2012-0201
  • _
  • _

Previous
Next

Október 4. hétfője: AZ ISKOLAI KÖNYVTÁRAK NAPJA

„Én, N. N. a S. Pataki Iskola könyvtárosa, szentül ígérem, hogy a törvények szerint a communitas minden hűségemre bízott javait hűségesen megőrzöm és kezelem. Mindenekben nem a magán-, hanem a közhasznot tekintem. A Praeceptoroknak a köteles tiszteletet és kötelező engedelmességet megadom, jó hírnevüket és tekintélyüket mindig és mindenütt megvédem, az iskola törvényeiben előírt kötelességeket (amennyire a természet gyarlósága engedi) hűségesen teljesítem; az iskola jó hírnevét mind a kívülvalók, mind a házbeliek előtt sértetlenül fenntartom. Az iskola polgárainak az iskola könyveit használatra személyválogatás nélkül kiadom, a kiadottakat vagy bármi módon elhurcoltakat visszaszerzem, és meghatározott helyére elhelyezem, és minden hűségemre bízottakról azoknak, akiket illet vagy illetni fog, jó lelkiismerettel számot adok. A Szentháromság Isten engem úgy segéljen. Amen.”


(Pataki könyvtárnokok esküje a XVII. századból)


1999 óta minden október negyedik hétfője iskolai könyvtárak napja. Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL) elnöke, dr. Blanche Wolls 1999-ben intézett felhívást AZ ISKOLAI KÖNYVTÁRAK NAPJÁNAK megszervezésére. Erre 1999. október 18-án került sor. Azóta minden év októberének negyedik hétfőjére meghirdetik ezt a napot, évente más-más témát választva. 1999 óta minden október negyedik hétfője iskolai könyvtárak napja.


Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezete (IASL) minden évben egy szlogenben emeli ki az iskolai könyvtárak egy fontos jellemzőjét. Így 2016-ban világszerte a következő felhívást tette közzé:
Fejtsd meg a világod!


Intézményünkben első alkalommal emlékeztünk meg erről a napról. A 3.a osztályos tanulók könyvtári óra keretében ismerték meg a könyvtárak történetét, típusait, s tudtak meg bővebb ismereteket az iskolakönyvtárról, annak funkciójáról, nyitvatartási rendjéről Kovácsné Harmati Emma tanárnő segítségével aki nagyon jó hangulatú és sok hasznos információt tartalmazó előadást tartott a gyerekeknek. Elmondta, hogy mi alapján tudjuk a könyveket pontosan a helyére visszahelyezni a polcra s azt is, hogy ez miért nagyon fontos. Megtudtuk, hogy mi a bibliotéka szó eredeti jelentése . valamint azt is, hogy miből készültek az első könyvek.
Egy vicces kisfilm segítségével hívta fel a figyelmet arra, hogy mit nem szabad tenni a könyvtári könyvekkel. Elmondta, hogy ma már nem csak hagyományos könyvek kaphatóak, hanem úgynevezett e-buch-ok is. A modern technikának köszönhetően ezeket az eszközöket biztonságosan magunknál tarthatjuk, nem rontja a szemet, egyszerre több könyv is rátölthető, de mindezek ellenére a hagyományos könyv olvasásának varázsát ez nem pótolja.


A rendhagyó óra végén a gyerekek csoportokban dolgozva adtak számot az órán szerzett ismereteikből.


Csillagné Baksa Margit
szabadidő szervező