• TÁMOP - 3.1.4.-12/2-2012-0201
  • _
  • _

Previous
Next

Ami elég az elég!

Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit Nap!


Ezt a „Mini projektet” a személyiségfejlesztő foglalkozások keretébe építettem be. Nagyon érdekesen össze tudtuk kapcsolni a nemrég megrendezett Hulladékos témanapon szerzett tudással, tapasztalatokkal.
 Megállapítottuk, hogy sokszor valós szükségleteinken messze felül, már-már nyakra-főre vásárlunk, mintha minden mindegy lenne. A megvásárolt dolgok vagy otthon halmozódnak, vagy rövid távon a kukában kötnek ki.
Közben pedig az előállításukhoz szükséges nyersanyag- és energiaigény óriási terhet ró a Földre. Nem is beszélve arról a rengeteg hulladékról, ami részben a gyártás, a forgalmazás, és a fogyasztás révén keletkezik.

A gyerekek nagyon jól látják, hogy a vásárlás és egyes tárgyak kedvéért hajlandóak vagyunk még el is adósodni, miközben ha őszintén magunkba nézünk, nélkülük is boldogan elélhetnénk. Ajánlják a sok kedvező feltételű hitelt. Erre válaszul megfogalmaztuk, hogy a mai világban semmi sincs ingyen! A gazdag ajándékok árát sokszor évekig törlesztenie kell majd a meggondolatlan vásárlónak.
Megkérdeztem a gyerekeket, hogy szokott-e a család ilyen napot tartani? Az eredmény elég „lelombozó” volt számomra-,bár eddig is tudtam, - ,,hogy csak addig, amíg eljutnak otthonról az iskoláig mennyi vásárlásra hívó inger éri őket .Így a válasz csakis NEM lehet.(Az iskolában működő BÜFÉ-t, a reklámokat még nem is említem).

Mindenesetre úgy érzem, hogy értékes beszélgetést folytattunk. Már eljutottunk odáig is, hogy évente nem csak egy ilyen napot kellene tartani, hanem akár többet is, olyan sokat amilyen sokat csak lehet. Hiszem, hogy a takarékoskodás egyik alappillére ez. Az erre való nevelést már kisiskolás korban elkezdik az iskolák és csak remélni tudom, hogy a gyerekeken keresztül a szülőkre is sikerül majd hatni.
A Ne Vásárolj Semmit! nappal  egybeeső, „fekete péntek” fogyasztói társadalmunk egyik legszomorúbb megnyilvánulása – igazán méltó arra, hogy ne vegyünk benne részt.

A Ne Vásárolj Semmit! nap a túlfogyasztás elleni jelképes tiltakozás. Annak kinyilvánítása, hogy még sincs rendjén az, hogy míg egyre többet törődünk a vásárlással, s az az élet más fontos dolgai háttérbe szorulnak.(barátság, szeretet, meghittség).  Ötletrohammal összeszedtük, hogy mi mindent tehetünk mi otthon a fenti célok érdekében. Annyi mindent el tudunk készíteni kicsi szorgalommal, munkával(péksütemények ,befőttek, savanyúságok stb.)Megbecsültük, hogy amennyiben nem költünk azokra a dolgokra amik nem létfontosságúak akkor sokkal több pénz maradhatna a családoknál ami így karácsony táján akár még jól is jöhet mindenkinek.  Különösebb dolgot nem is kell tenni ezen a napon: egyszerűen ne vásárolj! Az életben sok örömforrás van még, a boldogságot nem a boltokban árulják.

Csillagné Baksa Margit
szabadidő-szervező