• TÁMOP - 3.1.4.-12/2-2012-0201
  • _
  • _

Previous
Next

Helytörténeti szakkör 2015

2015 szeptemberétől 15 fővel működik intézményünkben a Helytörténeti, helyismereti szakkör kéthetente egy alkalommal.

 

A szakkör munkatervének összeállításakor igyekeztem kitérni városunk történetének, közintézményeinek, nevezetességeinek, néphagyományainak megismertetésére. Sajátossága abban rejlik, hogy nem csak az iskolaépület falai között zajlanak a foglalkozások, hanem középületekben, vagy kulturális intézményekben.
A szakkör célja, hogy már kisgyermekkorban felhívjuk a tanulók figyelmét arra, hogy értékek kötik össze őket a múlttal és ezek megismerése segít nekik eligazodni a jelenben és csakis erre építhetik a jövőt. Éppen ezért már az iskoláskor korai szakaszában - amikor még mindenre nyitottak és fogékonyak-, biztosítani kell az élményszerű tanulást és a cselekvő, alkotó ismeretnyújtást. Így ismerhetik meg játékosan településünk és közvetlen környezete történetét, történelmét, a helyi hagyományokat, szokásokat, hiedelmeket melyek segítségével meg tudják őrizni elődeink tudását, tapasztalatát, érthetik meg a múlt emberének életvitelét.
A szakkör munkáját felkért előadók is segítik, mint pl. a városi könyvtár vezetője. Az általuk tartott előadások nagyon élvezetesek. Jártunk a Tájházban ahol a régen használatos tárgyakkal ismerkedtünk meg. A Metykó múzeumban

 

sok érdekes dolgot figyelhettünk meg a festőművész által készített képeken, s megtudtuk azok történetét is.
A Városháza történetét és az ott folyó munkát is nagy érdeklődéssel ismertük-és figyeltük meg. Előadásokat hallottunk a vésztői árvízről, Mágor történetéről és megismertük a hagyományos vésztői hímzés motívumait is a tanév első felében.

 

Csillagné Baksa Margit